Μαρία Απατζίδη

Η Μαρία Απατζίδη γεννήθηκε το 1990 στην πρώην Σοβιετική Ένωση και έχει Ποντιακή καταγωγή. Σε ηλικία τριών ετών ήρθε με την οικογένειά της στην Ελλάδα και μεγάλωσε στις Αχαρνές Αττικής.

Ως έφηβη ασχολήθηκε με τη ρυθμική Γυμναστική. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από τα δεκαοχτώ της έτη εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική της συνείδηση άρχισε να διαμορφώνεται από μικρή ηλικία. Προερχόμενη από μια οικογένεια Ελλήνων Ποντίων, που βρέθηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, άρχισε να ενστερνίζεται ιδέες ρηξικέλευθες και προοδευτικές. Αυτό που συνέβαλε στην ανάπτυξη αυτών των ιδεών ήταν πρωτίστως τα οικογενειακά της βιώματα αλλά και ο καθοριστικός ρόλος που διαδραμάτισε το τότε υπάρχον κομμουνιστικό καθεστώς στη γενέτειρά της.

Με Λίγα λόγια

Η Μαρία Απατζίδη γεννήθηκε το 1990 στην πρώην Σοβιετική Ένωση και έχει Ποντιακή καταγωγή. Σε ηλικία τριών ετών ήρθε με την οικογένειά της στην Ελλάδα και μεγάλωσε στις Αχαρνές Αττικής. Ως έφηβη ασχολήθηκε με τη ρυθμική Γυμναστική. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από τα δεκαοχτώ της έτη εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα.Η πολιτική της συνείδηση άρχισε να διαμορφώνεται από μικρή ηλικία. Προερχόμενη από μια οικογένεια Ελλήνων Ποντίων, που βρέθηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, άρχισε να ενστερνίζεται ιδέες ρηξικέλευθες και προοδευτικές. Αυτό που συνέβαλε στην ανάπτυξη αυτών των ιδεών ήταν πρωτίστως τα οικογενειακά της βιώματα αλλά και ο καθοριστικός ρόλος που διαδραμάτισε το τότε υπάρχον κομμουνιστικό καθεστώς στη γενέτειρά της.

  • Η βαθιά ευαισθητοποίησή της για τις μειονότητες, τους πρόσφυγες, τον κοινωνικό ρατσισμό ήταν αυτό που την οδήγησε –παρά το νεαρό της ηλικίας της– να πάρει την πρωτοβουλία να ασχοληθεί με την πολιτική. Ακόμη, αυτό που την έστρεψε σε μια μεγαλύτερη θέληση για κοινωνική δράση ήταν το γεγονός ότι η ενηλικίωσή της συνέπεσε με το ξέσπασμα της κρίσης Ο Γιάνης Βαρουφάκης λειτούργησε ως καταλύτης λόγω της στάσης του στη διαπραγμάτευση του 2015. Το ΜέΡΑ25 αφύπνισε τη συνείδησή της δυναμικά με τις τοποθετήσεις του για την κατάλυση της χρεοδουλοπαροικίας που απειλεί την Ελλάδα και όχι μόνο. Οι δράσεις του ΜέΡΑ25 επιδιώκουν να θέσουν τέλος στη μνημονιακή απελπισία και την ενισχυμένη επιτήρηση.

Άξονες

Η πράσινη μετάβαση είναι το στοίχημα της γενιάς μας

To μεταπολεμικό μοντέλο μεγέθυνσης στηρίχτηκε στη λεηλασία του ορυκτού πλούτου και των άλλων φυσικών πόρων. Αυτό έγινε σε βάρος μιας νέας γενιάς, η οποία τώρα ξεσηκώνεται παντού στον κόσμο. Συζητάει με πάθος, ενημερώνεται και προβληματίζεται για το μέλλον του πλανήτη, διεκδικεί, διαδηλώνει, ανατρέπει ολέθριες συνήθειες δεκαετιών. Είναι μια γενιά χωρίς άλλη υπομονή για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, που υποθηκεύει το μέλλον της ανθρωπότητας. Το ζήτημα είναι η ανατρεπτική ορμή αυτής της γενιάς να γίνει πράξη. Στο ΜέΡΑ25 υποστηρίζουμε εφικτές λύσεις για την πράσινη μετάβαση. Προτείνουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2040 που επεκτείνει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες με μέριμνα, όμως, για τα φυσικά οικοσυστήματα, αξιοποιώντας τις τοπικές δυνατότητες για ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία, βιομάζα, υδάτινη ενέργεια και χρήση ανεμογεννητριών. Προτεραιότητά μας είναι, επίσης, η χρήση καινοτομιών, όπως η τεχνολογία LED στον φωτισμό και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική που βασίζεται στην τοπική παραγωγή ενέργειας. Μέτρα και πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως είναι, μεταξύ άλλων, η υποχρέωση των πετρελαϊκών εταιρειών να παρέχουν στα πρατήρια καυσίμων σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η ευρεία ένταξη των ποδηλατοδρόμων στον αστικό ιστό. Επίσης, η αξιοποίηση των βιοαποβλήτων μέσω παραγωγικών μονάδων βιοκαυσίμων και κόμποστ, οι φοροαπαλλαγές υπέρ της αντικατάστασης βρώμικων από καθαρές μορφές ενέργειας, η φροντίδα για τα δικαιώματα των ζώων. Το να είμαστε συγκεκριμένοι στις λύσεις που προτείνουμε είναι κάτι που οφείλουμε στη γενιά μας και σε όλες τις γενιές του μέλλοντος.

Οι Απόδημοι Έλληνες είναι οι πρεσβευτές μας στον κόσμο

Ζητούμενό μας είναι η ουσιαστική πολιτική εμπλοκή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, ώστε να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδας στις χώρες όπου ζουν και εργάζονται. Να προβάλουν τα αιτήματα της Ελλάδας. Να προκαλέσουν ζυμώσεις και εστίες πολιτικών παρεμβάσεων στο εξωτερικό. Να διατηρηθούν ισχυροί και ζωντανοί δεσμοί και με τους νέους ανθρώπους που μετανάστευσαν για να προοδεύσουν στις επιστήμες και στα επαγγέλματά τους. Αλλά και με τους Έλληνες τρίτης, τέταρτης, ακόμα και πέμπτης γενιάς που επιζητούν ενισχυμένες σχέσεις με την πατρίδα. Στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε αυτές τις προτεραιότητες στο πλαίσιο του ευρύτερου οράματός μας για έναν ενιαίο δημοκρατικό Ελληνισμό που θα προκαλεί πολιτικές διεργασίες στο διεθνές επίπεδο. Για αυτούς τους λόγους, το ΜέΡΑ25 ήταν το πρώτο κόμμα, και προεκλογικά και από το βήμα της Βουλής, που υποστήριξε να αποκατασταθούν πλήρως τα εκλογικά δικαιώματα των αποδήμων Ελλήνων και να διευκολύνεται με πρακτικούς τρόπους η άσκησή τους. Με σκοπό τη δημοκρατική ενότητα του Ελληνισμού, προτείναμε τη δημιουργία έξι Εκλογικών Περιφερειών Απόδημων Ελλήνων, δηλαδή των Ε.Π.Α.Ε. Βόρειας Αμερικής, Λοιπής Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, Αφρικής, Ασίας, Αυστραλίας- Νέας Ζηλανδίας, προωθώντας μια φόρμουλα για την κατανομή των εδρών, η οποία θα εξασφαλίζει την πλήρη και απόλυτη ισοτιμία και αναλογικότητα μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς και του εσωτερικού, χωρίς καμία διάκριση ή δημιουργία Ελλήνων πολλών ταχυτήτων. Η συνεχής πίεσή μας για τα πολιτικά δικαιώματα των Αποδήμων είχε την ευεργετική επίδραση να προστεθεί κατά τη συνταγματική αναθεώρηση στο άρθρο 54 πρόνοια σύμφωνα με την οποία θα καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού σε μελλοντικό χρόνο. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την πολυποίκιλη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων και των Ελλήνων του εσωτερικού, για την οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως φορέα δημοκρατικών πολιτικών και πολιτισμικών αξιών, η συνεργασία όλων των συλλόγων και οργανώσεων μεταξύ τους, αλλά και με Πανεπιστήμια και πολιτικούς θεσμούς του εξωτερικού και η αξιοποίηση θεσμών, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που προβάλλει ένα παγκόσμιο οικολογικό όραμα για τη διάσωση του πλανήτη. Επίσης, η κατανόηση των διαφορετικών συνθηκών στις οποίες ζουν διαφορετικοί απόδημοι σε χώρες πολύ ανόμοιες μεταξύ τους, στις οποίες έχουν φτάσει λόγω πολύ ετερογενών αναγκών, και η μέριμνα να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες. Ως Ελληνίδα που γεννήθηκα και έζησα ένα μέρος της παιδικής μου ηλικίας στο εξωτερικό, έχω μεγάλη ευαισθησία για το πώς θα διατηρήσουμε την ενότητα όλων των αποδήμων Ελλήνων, απευθυνόμενοι στις ανάγκες της κάθε περίπτωσης, με σκοπό την προώθηση της οικουμενικής δημοκρατικής συζήτησης για τους στόχους του Ελληνισμού.

Μια κοινωνία κρίνεται από το πώς συμπεριφέρεται στα ασθενέστερα μέλη της

Στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι η προτεραιότητα μιας κοινωνίας είναι τα πιο ευάλωτα μέλη της, κατ’ εξοχήν σε μια περίοδο κρίσης. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε κατ’ αρχήν την παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτή οριζόταν επίσημα πριν την κρίση, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των επιδομάτων. Ως προς τα εργασιακά, επιμένουμε με ρεαλισμό και σε τρόπους να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, αλλά και στην άμεση κατάργηση απαράδεκτων πρακτικών, όπως η μισθωτή εργασία με μπλοκάκι. Πυλώνας των εργασιακών δικαιωμάτων είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, που χρειάζεται να είναι ταυτοχρόνως ισχυρές και ευέλικτες. Το μοντέλο της Γερμανικής βιομηχανίας θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Ως προς το Ασφαλιστικό, είναι κατ’ αρχήν ανάγκη να σταματήσουν οι μειώσεις των συντάξεων. Το ΜέΡΑ25 έχει προτείνει ειδικό τραπεζικό φόρο, από τον οποίο μπορούν να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε συνδυασμό με την Αναπτυξιακή Τράπεζα που προτείνουμε.
Το όραμά μας είναι η Δημόσια, Καθολική, Ανθρωποκεντρική και Δωρεάν Υγεία, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) και με ενίσχυση της Δευτεροβάθμιας. Στόχος είναι η ίση πρόσβαση και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από τις μικρές δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς τα αγροτικά ιατρεία και οι κινητές μονάδες μέχρι τα Κέντρα Υγείας, τα Γενικά Νοσοκομεία, και τις εθνικές πολιτικές για το φάρμακο, την ψυχική υγεία και τα ναρκωτικά. Το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης χρειάζεται να επανέλθει στα επίπεδα πριν την κρίση. Η προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σημαίνει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές, όπως: Έμφαση στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) με ανάπτυξη των επιστημονικών ομάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επέκταση με έμφαση στο αστικό περιβάλλον και εξασφάλιση της αναγκαίας σταθερής χρηματοδότησης τους. Χορήγηση κινήτρων λ.χ. μισθολογικών και μοριοδοτικών για τις ακριτικές περιοχές, νησιά, σύνορα και ορεινούς νομούς. Χρησιμοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών με δημιουργία πανελλήνιου συστήματος διαχείρισης ασθενών με πλήρη ιατρικό φάκελο, αλλά και ψηφιοποίηση όλων των αρχείων με χρήση ανοικτών προτύπων και ανοιχτού κώδικα. Αξιολόγηση των ιατρών σε τριετή βάση και των λοιπών επαγγελματιών υγείας σε ετήσια βάση, καθώς και καθολική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα διευκολύνει ένα μοντέλο πρόληψης και φροντίδας των ψυχιατρικών περιπτώσεων μέσα στην κοινότητα που θα καταστήσει δυνατό το κλείσιμο των εναπομεινάντων ψυχιατρικών νοσοκομείων. Ανάγκη είναι τέλος η θεσμοθέτηση του δωρεάν ελληνικού γενοσήμου με επιστροφή στις συμμετοχές σε προ της κρίσης επίπεδα.

Οι Απόδημοι Έλληνες είναι οι πρεσβευτές μας στον κόσμο”

Εθελοντισμός

Θέλεις και εσύ να γίνεις ενεργό μέλος της ομάδα μας και οι ικανότητές σου να βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας?

Επικοινώνησε μαζί μας