Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα καθιερώθηκε το 1979, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και χάνονται κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης και έχει σκοπό τον τερματισμό των πειραμάτων σε ζώα σε εργαστηριακό περιβάλλον και την αντικατάστασή τους με προηγμένες επιστημονικές τεχνικές. Λέμε ΟΧΙ στα πειράματα στα ζώα, τα οποία βασανίζονται και χάνονται για το “καλό της ανθρωπότητας”.

Παρόλο που προηγμένες μέθοδοι αντικαθιστούν την έρευνα σε βάρος των ζώων, οι ξεπερασμένοι νόμοι απαιτούν δοκιμές σε αυτά προτού ένα προϊόν διατεθεί στην αγορά. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα υποφέρουν και πεθαίνουν σε πειράματα που δεν μπορούν ποτέ να δώσουν ασφαλή συμπεράσματα και είναι αμφίβολης επιστημονικής αξίας.

Εκατομμύρια ζώα γίνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο «μοντέλα» έρευνας και ανάλυσης ασθενειών κάθε είδους. Ποντίκια, αρουραίοι, κουνέλια, γουρούνια αλλά και γάτες, σκύλοι και πίθηκοι χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά εργαστήρια, προκειμένου να ελεγχθούν η τοξικότητα νέων φαρμάκων, η επίδραση τοξικών και χημικών ουσιών στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, η πρόκληση αλλεργιών, δερματικών προβλημάτων, καρκίνου κ.ά.

Κάθε φάρμακο, κάθε καλλυντικό, κάθε χημική ή οπλική δοκιμή, θα έχει πάντα τη “σφραγίδα” του πόνου, του αίματος των ουρλιαχτών των ζώων, αυτών των υπάρξεων που θανατώνονται και βασανίζονται στο όνομα της επιστήμης, της ιατρικής, της ομορφιάς, στο όνομα του κέρδους και του υπερκαταναλωτισμού των ανθρώπων.

Τα κουνέλια, ποντίκια, μπαμπουίνοι, πίθηκοι, ακόμη και οι “φίλοι του ανθρώπου”, σκύλοι και γάτες, βασανίζονται, υποφέρουν και θυσιάζονται κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε ημέρα, για … τον άνθρωπο, ενώ υπάρχουν άλλες εναλλακτικές μέθοδοι