Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, όπως αποφασίσθηκε για πρώτη φορά στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ, σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 22 Δεκεμβρίου του 1992.

Η 22α Μαρτίου ορίστηκε η ημέρα τίμησης αυτού του πολύτιμου αγαθού, λαμβάνοντας κάθε χρόνο ένα διαφορετικό μήνυμα ευαισθητοποίησης γύρω από αυτό. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να υπενθυμίσει και να τονίσει τη σημασία του νερού καθώς και την ανάγκη της σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Το νερό, γνωστό και ως λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη:

-Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.

-1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.

-2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.

-400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.

-5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την σημαντική προσπάθεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί από όλους μας ώστε να βεβαιώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Το καθαρό και προσβάσιμο νερό για όλους καθίσταται θεμελιώδης ανάγκη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζούμε