Τον Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development).

Κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας.

Είναι η μέρα όπου καθόμαστε λίγο και σκεφτόμαστε τον πολιτισμό και τη συνεισφορά του. Ο πολιτισμός είναι αυτός που ενώνει τους λαούς, όσο κι αν πιστεύουμε ότι αποτελεί κτήμα του καθενός.

Ο πολιτισμός είναι εδώ για να μας δείχνει τις διαφορές, αλλά και τις ομοιότητές μας. Να μας κάνει να καταλάβουμε από πού προέρχεται ο καθένας και, έτσι, ανοίγει έναν καλύτερο διάλογο ανάμεσα στους λαούς.

Αυτό υπογραμμίζουν και μερικά γνωμικά που αξίζει να διαβάσεις:

 • Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της.
  Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, 1821-1881, Ρώσος συγγραφέας
 • Ο πρώτος άνθρωπος που εκτόξευσε μια προσβολή αντί για μια πέτρα ήταν ο θεμελιωτής του Πολιτισμού.
  Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος
 • Όλη η περιβόητη τεχνολογική μας πρόοδος- ο ίδιος ο πολιτισμός μας- είναι σαν ένα τσεκούρι στα χέρια ενός ψυχοπαθούς.
  Αλβέρτος Αϊνστάιν, 1879-1955, Γερμανοεβραίος φυσικός
 • Τι γνώμη έχω για το Δυτικό πολιτισμό; Νομίζω πως θα ήταν καλή ιδέα.
  Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης
 • Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ.
  Μελίνα Μερκούρη, 1920-1994, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός
 • Το να είσαι ικανός να γεμίσεις τον ελεύθερο χρόνο σου ευφυώς είναι το τελευταίο προϊόν του πολιτισμού και, προς το παρόν, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο.
  Μπέρτραντ Ράσελ, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος
 • Ο σκοπός του συγγραφέα είναι να εμποδίσει τον πολιτισμό να καταστρέψει τον εαυτό του.
  Αλμπέρ Καμύ, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957

Οπότε, η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού γενικότερα είναι μία καλή ευκαιρία για να ασχοληθείς και εσύ λίγο παραπάνω με όλο αυτό που ονομάζουμε κουλτούρα.

Φέτος όμως,  δεν θα γιορτάσουμε αυτή την ημέρα όπως άλλες χρονιές: Φορείς εργαζομένων από τον  χώρο του Πολιτισμού  επέλεξαν αυτή την μέρα να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση «ημέρα αγώνα και δράσεων για τον Πολιτισμό και τους εργαζομένους του».

Μετά τα πολυδιαφημισμένα, αλλά εξαιρετικά ανεπαρκή κι ελλειμματικά «Μέτρα Στήριξης του Πολιτισμού και των εργαζομένων του» που ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού  στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου της 7ης Μαΐου, το αίτημα για πλήρη στήριξη των εργαζομένων στον χώρο αλλά και ισχυρού, συνολικού σχεδίου για τον Πολιτισμό, παραμένει απολύτως ενεργό. Απαιτεί, δηλαδή, περισσότερο από ποτέ, ενότητα και κλιμάκωση του κοινού αγώνα μας.

Η 21η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, αποτελεί μία, ιδανική στον συμβολισμό της, ημέρα για να «θυμίσουμε» στην Κυβέρνηση και στην Υπουργό Πολιτισμού πόσοι χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο παραμένουν ακόμα και τώρα «αόρατοι» για εκείνους.