Η 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπενθυμίζει τη δέσμευση όλων μας να σταθούμε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Αυτόν τον αγώνα χρειάζεται να τον δώσουμε και μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που θα εντείνει τις διεθνείς πρωτοβουλίες του, και με μια ομόψυχη πανελλήνια συστράτευση.

Ως η πρώτη Πόντια βουλευτής στο Κοινοβούλιο από Έλληνες του Πόντου της Ρωσίας, έχω τη 19η  Μαΐου στο κέντρο της πολιτικής μου σκέψης και δράσης. Ο παππούς μου ο Ευτύχης μου είχε αφήσει παρακαταθήκη να «προσέχω να μην ξεχάσω». Λόγια χωρίς μίσος ή κακία. Μόνο με θλίψη για τη δικαίωση που δεν ήρθε ποτέ. Με πόνο ψυχής για τους 353.000 Πόντιους που γενοκτονήθηκαν από τους Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν.

Ο αγώνας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι ένας αγώνας ενάντια στην αναβίωση του ρατσισμού. Ο Ποντιακός Ελληνισμός έμαθε τι είναι πόλεμος, εξαθλίωση και ρατσισμός. Αλλά και τι θα πει δυσκολίες ενσωμάτωσης σε μια καινούργια κοινωνία.

Κάποιοι θεωρούν ότι η ειρήνη βασίζεται στη λήθη. Στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε, αντιθέτως, ότι η διεθνής δημοκρατία θεμελιώνεται στη μνήμη. Και αντιστρόφως: Η μνήμη γίνεται δυνατή μόνο χάρη στην ελευθερία και την παρρησία που προσφέρει η δημοκρατία. Σε μια πραγματικά δημοκρατική Ευρώπη η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν θα είναι αφορμή για μνησικακία. Αλλά φροντίδα για να αποφύγουμε παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.

Μαρία Απατζίδη

Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25