Ένας στους επτά κατοίκους του πλανήτη είναι μετανάστης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.  Η 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να ενισχυθεί η εκστρατεία του Οργανισμού όσον αφορά στην προστασία του μετανάστη.

Σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία, η μετανάστευση ήταν μια θαρραλέα έκφραση της θέλησης του ατόμου να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Σήμερα, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, η παγκοσμιοποίηση, μαζί με την πρόοδο στις επικοινωνίες και τις μεταφορές, έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν την επιθυμία και την ικανότητα να μετακινηθούν σε άλλα μέρη.

Παρά τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι μετανάστες, παιδιά, γυναίκες και άνδρες, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι και εκτεθειμένες στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση. Οι μεταναστευτικές πολιτικές γίνονται ολοένα και πιο περιοριστικές και σε πληθώρα χωρών τα δικαιώματα των μεταναστών καταπατώνται.

Η διαχείριση της μετανάστευσης είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας. Την πρόκληση αυτή καλούνται να διαχειριστούν τα κράτη και η διεθνής κοινότητα, διαλύοντας μύθους και ξενοφοβικά στερεότυπα για τους μετανάστες, αναπτύσσοντας σύγχρονες στρατηγικές ίσης μεταχείρισης, λαμβάνοντας όλα τα νομικά μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και ενεργοποιώντας σειρά στοχευμένων πολιτικών για την ένταξή τους στην κοινωνία, με στόχο τη διαμόρφωση μιας διαπολιτισμικής κοινωνίας μέσα στην οποία οι εθνο-πολιτισμικές ομάδες αλληλεπιδρούν σε πλαίσιο ισοτιμίας και ισότητας.