Ερημοποίηση, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απειλεί και τη χώρα μας.  Τι είναι η ερημοποίηση; Ερημοποίηση ονομάζεται το φαινόμενο της υποβάθμισης της παραγωγικής ικανότητας των εδαφών, δηλαδή της γονιμότητάς τους και της σταδιακής απώλειας της ικανότητας ανασύστασης του εδάφους.

Η ερημοποίηση λαμβάνει χώρα όταν:

– Τα δένδρα και τα φυτά που συγκρατούν το χώμα αφαιρούνται για καυσόξυλα και ξυλεία, ή για να καθαριστεί η γη για καλλιέργεια.

– Τα ζώα τρώνε τα χόρτα και διαβρώνουν το έδαφος με τις οπλές τους.

– Από την εντατική καλλιέργεια εξαντλούνται τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

– Η διάβρωση του αέρα και του νερού επιδεινώνει την καταστροφή, απομακρύνοντας το φυτικό έδαφος και αφήνοντας πίσω ένα εξαιρετικά στείρο μίγμα σκόνης και άμμου. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μετατρέπει την υποβαθμισμένη γη σε έρημο.

Η απώλεια εδάφους οδηγεί στην αδυναμία της γης να απορροφήσει το νερό της βροχής, το οποίο ρέοντας ορμητικά παρασύρει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες χώματος, προκαλώντας περαιτέρω διάβρωση των εδαφών.

Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Η συνεχής υποβάθμιση του εδάφους και των ξηρών εδαφών έχει οδηγήσει στην απερήμωση 3,6 δισεκατομμυρίων εκταρίων γης στην Αφρική με αποτέλεσμα η ξηρασία και η πείνα να έχουν πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα τελευταία έτος, πολλές χώρες της Νότιας Αφρικής κηρύχτηκαν σε κατάσταση καταστροφής λόγω ξηρασίας.

Το 30% των εδαφών της Ελλάδας απειλείται άμεσα από ερημοποίηση, ενώ το 35% βρίσκεται σε μέτριο κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, σε μεγάλο κίνδυνο ερημοποίησης βρίσκεται κυρίως η ανατολική Στερεά, τμήμα της Θεσσαλίας, η Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου, η ανατολική Πελοπόννησος, και τμήμα της Μακεδονίας. Από ερημοποίηση κινδυνεύουν περισσότερο οι νότιες περιοχές με ξηροθερμικό κλίμα.

Διακόσες χώρες του κόσμου συντονίζουν της ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.