Οι δείκτες του ρολογιού στην εκκλησία των Καλαβρύτων είναι κολλημένοι στις 2:34. Το ημερολόγιο δείχνει 13 Δεκεμβρίου 1943. Είναι η ώρα «μηδέν» που καταγράφηκε η μεγαλύτερη μαζική σφαγή σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού στην διάρκεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου.

Η επιχείρηση “Καλάβρυτα” όπως ονομαζόταν ανατέθηκε στον ταγματάρχη Εμπερσμπέργκερ. Ήταν μια επιχείρηση κύκλωσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ η οποία όμως κατέληξε σε μαζικά αντίποινα επί του άμαχου πληθυσμού της περιοχής, μετά το θάνατο Γερμανών στρατιωτών σε μάχες με τους αντάρτες. Της σφαγής των Καλαβρύτων, είχε προηγηθεί η εκτέλεση 77 Γερμανών αιχμαλώτων που είχαν συλλάβει οι αντάρτες λίγες ημέρες νωρίτερα.

Οι Γερμανοί, με επικεφαλής τον Εμπερσμπέργκερ, στο δρόμο για τα Καλάβρυτα, εκτέλεσαν 143 άνδρες, στα χωριά Ρωγοί, Κερπινή, Άνω και Κάτω Ζαχλωρού, καθώς και στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.

Τέσσερις μέρες μετά την άφιξή τους στα Καλάβρυτα, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου τους κατοίκους της κωμόπολης και διαχώρισαν τον ανδρικό πληθυσμό από τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους. Στη συνέχεια τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι κρατήθηκαν στο εσωτερικό του σχολείου, ενώ οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών οδηγήθηκαν στο λόφο του Καππή στις παρυφές της κωμόπολης. Εκεί οι Γερμανοί τους εκτέλεσαν με συνεχείς ριπές πολυβόλων, σκοτώνοντας περίπου  800 άτομα.

Οι γυναίκες και τα παιδιά κατάφεραν να αποδράσουν από το σχολείο ενώ η κωμόπολη φλεγόταν. Τους απελευθέρωσε ένας Αυστριακός στρατιώτης που «λύγισε» στη θέα των γεγονότων αλλά και την απειλή της φωτιάς που ήταν έτοιμη να ζώσει και το σχολείο. Την πράξη του την πλήρωσε με την ζωή του καθώς έγινε αντιληπτός από άλλους στρατιώτες και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι Γερμανοί έκαψαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά, αφού τα λεηλάτησαν αποκομίζοντας περισσότερα από 2.000 πρόβατα και μεγαλύτερα όπως βόδια, γαϊδούρια και άλογα και περίπου 260.000.000 δραχμές και ό,τι άλλο πολύτιμο είχαν οι ξεκληρισμένες οικογένειες. Φόρτωσαν όλα τα πολύτιμα αγαθά που είχαν αρπάξει, σοδιές και τρόφιμα στον Οδοντωτό και τα έστειλαν στο Αίγιο μέσω Ακράτας. Την επόμενη ημέρα οι ναζί πυρπόλησαν το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που συνδέεται στενά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς επίσης και το όμορο χωριό Βυσωκά που έγιναν και οι τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες.

Στη θέση του εγκλήματος σήμερα διατηρείται μνημείο, ως ανάμνηση των πεσόντων του φρικτού γεγονότος, και κάθε χρόνο γίνεται αναμνηστική εκδήλωση και επιμνημόσυνη δέηση. Ενας μεγάλος λευκός σταυρός διακρίνεται από πολύ μακριά για να θυμίζει την κόλαση των Καλαβρύτων και τις μαρτυρικές στιγμές των θυμάτων αλλά και των επιζώντων που μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν τα πάντα.