Τι δεν είναι η απόφαση του Eurogroup

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup δεν έχει καμία σχέση με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ούτε πρόκειται δήθεν για κάποιο «Σχέδιο Μάρσαλ». Αφορά δάνεια και πιστωτικές γραμμές που προστίθενται στο εθνικό χρέος κάθε χώρας και της Ελλάδας. Ισοδυναμούν με νέα Μνημόνια που θα προκαλέσουν μια  νέα δίνη χρέους-ύφεσης για όλους.

Εδώ και τέσσερις εβδομάδες, το ΜέΡΑ25 έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια ύφεση που θα επέλθει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, προτείνοντας σειρά εμπροσθοβαρών μέτρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να προστατευτούν οι οικονομίες και οι λαοί. Την ίδια προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε εγκαίρως από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου ο γραμματέας του κόμματος. Ενώ είχε γίνει σαφές ότι οι αποφάσεις της του Eurogroup κρίνουν το αν η ΕΕ θα έχει μέλλον ή όχι, υπήρξε από πλευράς του μια ασύλληπτη ανευθυνότητα και ολιγωρία. Η Ευρώπη χρειάζεται την αμοιβαιοποίηση του χρέους της ΕΕ, όχι έναν ESM που θα οδηγήσει σε ντόμινο καταρρεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση συνθηκολόγησε

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συνθηκολόγησε. Έκανε ό,τι κατηγορούσε το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ. Καταγράφεται έτσι ως μια ακόμα κυβέρνηση της μνημονιακής συναίνεσης, του «ναι σε όλα», που συνυπέγραψε ένα κατ’ ουσίαν πανευρωπαϊκό μνημόνιο, με θανατηφόρο κόστος πρωτίστως για τις ελλειμματικές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Με την άρνησή της να θέσει βέτο στο Eurogroup, επιδεικνύοντας έτσι ανεύθυνη υπακοή, βάζει την ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες ανάκαμψης της χώρας μας υπήρχαν και συνυπέγραψε μια συμφωνία που θα οδηγήσει ίσως αναπόφευκτα στην αποδόμηση της Ευρώπης.

Η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει, ανεξήγητα, ενώ δεν της έδωσαν το ευρωομόλογο, που η ίδια –σωστά– είχε ζητήσει!

Η προσφυγή στον ESM, ακόμα και χωρίς προαπαιτούμενα, θα αυξήσει επικίνδυνα το δημόσιο χρέος μας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε του χρόνου σε μια δημοσιονομική προσαρμογή και λιτότητα που θα είναι χειρότερη από αυτήν του 2011. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση εισάγει, χωρίς γυρισμό, τις βάσεις για ένα ακόμα μνημόνιο πάνω στο υφιστάμενο μνημόνιο.

Το πραγματικό «κόστος Μητσοτάκη»

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τεράστιες. Όχι μόνο «ξέχασε» το ευρωομόλογο, αλλά επιπλέον αποδέχθηκε δάνεια από τον ESM που νομοτελειακά θα φέρουν καταστροφική νέα λιτότητα, ασήμαντα επιχειρηματικά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μια ψευδο-αμοιβαιοποίηση επιδομάτων ανεργίας.

Το τίμημα που θα πληρώσει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης, θα είναι ένας βίος αβίωτος και η καταδίκη σε μόνιμη φτώχεια. Ας αναλογιστούμε, πόσες δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν, πόσες εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα χάσουν τις δουλειές τους, το σπίτι τους, το μαγαζί τους; Πόσοι Έλληνες θα αναγκαστούν να ζήσουν βασανιστικά ένα αβέβαιο μέλλον με αποτέλεσμα την έκρηξη της ξενοφοβίας, του αυταρχισμού και των φυγόκεντρων δυνάμεων που αποδομούν την Ευρώπη.

Μπορεί, εν τέλει, να μην έχουμε τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία, θα τους έχουμε όμως από την πείνα.

Το αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής πολιτικής θα καταγραφεί στην Ιστορία ως «κόστος Μητσοτάκη». Και θα είναι ανυπολόγιστα μεγάλο.