Ο Τομέας Αθλητισμού του ΜέΡΑ25 πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους ιδιοκτητών  γυμναστηρίων τη Δευτέρα 8/2/2021.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: η κα. Σοφία Σακοράφα Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β3΄Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, η κα. Μπακαδήμα Φωτεινή Βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΜέΡΑ25, η κα. Αγγελική Αδαμοπούλου Βουλευτής Α’ Αθηνών του ΜέΡΑ25, η κα. Μαρία Απατζίδη Βουλευτής Αν. Αττικής του Μέρα25,ο κ. Κων/νος Χουλιάρας, συντονιστής του Τομέα Αθλητισμού του ΜέΡΑ25 και μέλη του Τομέα Αθλητισμού του ΜέΡΑ25.

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών γυμναστηρίων που συμμετείχαν ήταν οι :

Ο κ Δώρος Κλεοβούλου Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων,ο κ. Σπύρος Γκουργκούλιας Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυμναστηρίων Λάρισας, η κα. Ακριβίδη Ηρώ Πρόεδρος Συλλόγου Γυμναστηρίων Αττικής, ο κ. Κονδύλης Θάνος  Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γυμναστηρίων Πάτρας, ο κ. Απόστολος Κοσμάς Πρόεδρος Συλλόγου Γυμναστηρίων Μαγνησίας, ο κ. Κοπαρανίδης Κώστας εκπρόσωπος Συλλόγου Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης.

Τα στελέχη  του ΜεΡΑ25 είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, με πιο σημαντικά τα ακόλουθα:

  • Το μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα περίπου 2500 γυμναστήρια και οι 42.000 εργαζόμενοι σε αυτά, από τη μη λειτουργία εξαιτίας του κορονοϊού.
  • Το ζήτημα της επέκτασης του μέτρου των 534 ευρώ σε όλους τους εταίρους του νομικού προσώπου
  • Το γεγονός ότι δεν δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή όσα γυμναστήρια άρχισαν να λειτουργούν στα τέλη του 2019 και αρχές του 2020
  • Την ανάγκη για κούρεμα οφειλών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας
  • Στα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες είναι ελάχιστα τα γυμναστήρια που μπαίνουν στη διαδικασία επιχορήγησης. Υπάρχει άμεση ανάγκη πραγματοποίησης προγράμματος ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τα γυμναστήρια, το οποίο θα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν πάγια έξοδα
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα, δηλαδή επιχορήγηση
  • Το γεγονός ότι πολλοί Δήμοι δεν έχουν εναρμονιστεί με την απαλλαγή Δημοτικών Τελών, η οποία έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών
  • Το γεγονός ότι τα γυμναστήρια δεν έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν personal training σε εξωτερικούς χώρους, κάτι όμως που συμβαίνει με αθλήματα όπως το τένις

Αναγνωρίστηκε από όλους η ανάγκη να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό τα γυμναστήρια με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, καθώς και να υπάρξει οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, αφού όπως εκτιμάται  για να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας απαιτείται τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα τριών-τεσσάρων μηνών.

Τα στελέχη του ΜέΡΑ25 δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα του κλάδου και να αγωνιστούν όλοι μαζί για να στηριχτεί  ο αθλητισμός, που αποτελεί τρόπο και στάση ζωής για ολόκληρη την κοινωνία και ειδικά για τους νέους ανθρώπους.