Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ’ όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης.
O Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν βουλευτής της ΕΔΑ. Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα μεσημέρι του Μάη του 1963, προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση της Τοπικής Επιτροπής για τη Διεθνή ύφεση και Ειρήνη. Τα μέλη της Επιτροπής είχαν πληροφορηθεί τα σχέδια για επικείμενη δολοφονία του γι’αυτό και είχαν πάρει μέτρα προφύλαξης. Φάνηκε όμως ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη από αυτό που είχαν υπολογίσει. Όταν έφτασε στον χώρο ο Λαμπράκης, παρακρατικοί “αγανακτισμένοι πολίτες” είχαν βρεθεί απ’έξω φωνάζοντας συνθήματα και βρίζοντας.

Ο Λαμπράκης μετακινούμενος από τον ξενοδοχείο του προς την αίθουσα της εκδήλωσης προπηλακίστηκε. Η ομιλία του γίνεται όπως-όπως. Μετά το τέλος της, βλέποντας τον χώρο να εκκαθαρίζεται, ο Λαμπράκης μαζί με 6-7 μέλη της Επιτροπής αποφασίζουν να βγουν από την αίθουσα. Όταν διέσχιζαν τον δρόμο, ακούστηκε μια τρίκυκλη μοτοσυκλέτα, η οποία έπεσε πάνω στον βουλευτή και στην ομάδα γύρω του. Στο τρίκυκλο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης.  Ο Λαμπράκης δέχεται χτύπημα με λοστό στο κεφάλι από τον άνθρωπο που ήταν ανεβασμένος στην καρότσα. Τραυματισμένος σοβαρά, μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Πεθαίνει στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών.

Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με την προσωπικότητα και τη δράση του παραμένει και σήμερα ένα σύμβολο της Δημοκρατίας και του αγωνιζόμενου ανθρώπου κατά της πολιτικής καταπίεσης.