Η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της σφαγής των άκληρων χωρικών στη Βία Καμπεσίνα της Βραζιλίας.

 Αυτή την ημέρα χιλιάδες γυναίκες και άνδρες αγρότες του διεθνούς Αγροτικού Κινήματος κινητοποιούνται σε όλο τον κόσμο κατά των διεθνικών εταιρειών (Πολυεθνικές) και ενάντια στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που επηρεάζουν τους χωρικούς, τη γεωργία μικρής κλίμακας και την εθνική επισιτιστική κυριαρχία.

Φορέας της Παγκόσμιας Ημέρας, η Διεθνής Συνομοσπονδία «Βία Καμπεσίνα», που συνενώνει οργανώσεις μικρομεσαίων αγροτών και εργατών γης απ’ όλο τον κόσμο.

Από τις 17 Απρίλη του 1996 η  «Βία Καμπεσίνα»,  γιορτάζει την ημέρα αυτή ως μία παγκόσμια μέρα δράσης.

Οι συμφωνίες του ελεύθερου εμπορίου προωθούν τις πολυεθνικές και ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής εξαρτάται από τα αγροχημικά. Αυτά αύξησαν την μετατόπιση, την απέλαση και ωθούν προς την εξαθλίωση και την εξαφάνιση των αγροτών. Οι συμφωνίες των ελεύθερων συναλλαγών βάζουν το κέρδος πάνω από άλλα δικαιώματα και ανησυχίες.

Αυτές οι συμφωνίες   στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τον Καναδά απελευθέρωσαν το εμπόριο και τις επενδύσεις στις αγορές υπέρ των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η «Βία Καμπεσίνα», που σημαίνει «Αγροτική Οδός», αντιτίθεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Παγκοσμιοποίησης και του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.