Με λύπη αλλά χωρίς καμία έκπληξη πληροφορηθήκαμε  ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η ιστορική προσωπικότητα της αντίστασης και της αριστεράς, είπε «Όχι» στην προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου.

Και τονίζουμε το «καμία έκπληξη», διότι πάμπολλες φορές, από τον Μάιο του 2019 που εκλέχτηκε η πλειοψηφούσα Δημοτική Παράταξη «Ενωμένοι Μπορούμε» του Δημάρχου κ. Δημήτρη Λιανού, έχει αποδείξει τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες καταβολές της. Άλλωστε, δεν έχουν κρύψει ποτέ τις φιλικές και ιδεολογικές σχέσεις, που τους ενώνουν με τον Υπουργό του σκανδάλου «σκόιλ ελικίκου» και «Ανεργίας», κ. Γιάννη Βρούτση και πολλά ακόμη στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά για όλα όσα έχει προσφέρει ο Μανώλης Γλέζος στα πέρατα της οικουμένης, σε επίπεδο αντίστασης και αγώνων. Άλλωστε, μιλούν γι’ αυτόν η ίδια η Ιστορία και οι βραβεύσεις από τόσα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι σημαντικό, όμως, να αναφέρουμε λίγα λόγια για την επιστημονική του υπόσταση, που τον καθιστούν «πρότυπο ζωής» για την μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία μας.

Ο Μανώλης Γλέζος πέρα  από την συγγραφή 17 βιβλίων ποικίλου περιεχομένου και ποιητικές συλλογές, έχει δημιουργήσει δεκάδες βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου. Επιπλέον, τις τελευταίες δεκαετίες, είχε οργώσει κυριολεκτικά τα σχολεία της χώρας δίνοντας εκατοντάδες διαλέξεις και ομιλίες, ερχόμενος σε άμεση επαφή με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Και βεβαίως, τον έχουν τιμήσει αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Διδάκτορα, όλα σχεδόν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2008), το Εθνικό  Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2003), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2001), το Πανεπιστήμιο Πατρών (1996), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (2017) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2018).

Ένας άνθρωπος, λοιπόν, με τέτοια αγωνιστική, ουμανιστική, παιδαγωγική και πολιτισμική συνείδηση, αποτελεί, αναντίρρητα, την ιδανική μορφή «προτύπου ζωής» για τη νεολαία μας σήμερα, που πλήττεται αλύπητα από τις μνημονιακές πολιτικές των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η υπερκομματική του υπόσταση, η αναγνώρισή του χρόνια τώρα, από φορείς του Κράτους και της Εκκλησίας, τον καθιστούν μη ταυτισμένο πολιτικά με κάποιον συγκεκριμένο κομματικό φορέα, χωρίς όμως να απεμπολείται η ιδεολογική του αντιφασιστική, αντισυστημική και αριστερή χροιά.

Καταδικάζουμε την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για την αναίσχυντη προσβολή στην μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Η πολιτική σκύλευση και ηθική βεβήλωση της μνήμης του Μανώλη Γλέζου από τις Δημοτικές Παρατάξεις που πρόσκεινται σε Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ, δεν ανήκει ούτε στο πολιτικό, ούτε στο ηθικό, ούτε στο αξιακό μας σύστημα, και μας βρίσκουν διαρκώς απέναντι.

Μανώλη Γλέζο ζεις και θα ζεις για πάντα στην καρδιά και την ψυχή του κάθε αγωνιστή και του κάθε μαθητή και φοιτητή, όλης της Οικουμένης!!! Σε ευχαριστούμε για όλα!!!