Στις 24 Ιουλίου επέλεξε η τουρκική κυβέρνηση να επισημοποιήσει την ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μια κίνηση καθόλου τυχαία. Γιατί τίποτα στην πολιτική των γειτόνων μας δεν είναι τυχαίο. Η Τουρκία προκαλεί και προκαλεί για να κερδίσει, να πονέσει, να ξυπνήσει μνήμες, να υπενθυμίσει ποιος είναι το “αφεντικό” και ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή.

Η 24η Ιουλίου είναι συμβολική ημερομηνία καθώς εκείνη την ημέρα είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ. Η Συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη στις 24 Ιουλίου 1923 και ουσιαστικά όρισε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Μετά την μικρασιατική καταστροφή, τη σφαγή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας , η Ελλάδα με τον Βενιζέλο προσπάθησε για ειρήνη που κατέληξε στη σύγκληση συνδιάσκεψης στη Λωζάνη της Ελβετίας. Σ’ αυτήν έπαιρναν μέρος η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Με τη Συνθήκη ορίστηκε ο Έβρος ως σύνορο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, παραχωρήθηκαν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος στην Τουρκία και αποφασίστηκε η ανταλλαγή των πληθυσμών. Από την ανταλλαγή εξαιρέθηκαν οι Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και οι Τούρκοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης.

Για χίλια περίπου χρόνια, η Αγία Σοφία ήταν το κέντρο της πολιτικής, εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη του, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί) από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ίδρυση του σύγχρονου Τουρκικού Κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ, μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 24 Νοεμβρίου 1934.

86 χρόνια μετά το σύμβολο αυτό της χριστιανοσύνης και μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού μετατρέπεται σε τζαμί, ακριβώς την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης και άλλη μια πληγή ανοίγει στον σημαντικότερο ναό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.