Η Πρωτομαγιά κάθε χρόνο είναι ημέρα των εργατών, των αγώνων, των διεκδικήσεων. Συμπίπτει με την γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης. Δεν είναι αργία, είναι απεργία. Συγκεντρώσεις, πορείες, συνθήματα. Ημέρα που κανείς δεν ξεχνά.

Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα των εργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν.

Βασικό τους αίτημα η καθιέρωση της οχτάωρης εργασίας, καθώς μέχρι τότε οι εργάτες ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται διψήφιο αριθμό ωρών ακόμα και τις Κυριακές, καθώς και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Στην Ελλάδα, η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά συνέβη το 1893 όταν ο Κεντρικός Σοσιαλιστικός Σύλλογος του Σταύρου Καλλέργη απαίτησε πέρα από την καθιέρωση οκτάωρης εργασίας, την καθιέρωση της αργίας της Κυριακής και τη χορήγηση σύνταξης στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων.

Ωστόσο, το κίνημα για τα εργασιακά δικαιώματα κορυφώθηκε τον Μάιο του 1936 στη Θεσσαλονίκη, όταν οι καπνεργάτες αποφάσισαν να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τα δικαιώματά τους, πραγματοποιώντας συλλαλητήρια και πορείες. Στην προσπάθειά της να εμποδίσει τους διαδηλωτές η Χωροφυλακή θα ανοίξει πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

Στις μέρες μας, όπου τα εργασιακά δικαιώματα όχι μόνο συρρικνώνονται, αλλά και μερικές φορές αγνοούνται ολοκληρωτικά, με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, οι διεκδικήσεις παραμένουν επίκαιρες, υπενθυμίζοντας ότι η Πρωτομαγιά παραμένει σύμβολο ενεργών αγώνων και διεκδικήσεων και όχι μια ημέρα τυπικού εορτασμού.