Προς τον κο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

Θέμα: «Καταγγελία του ΕΚΑ για αντεργατική συμπεριφορά εργοδοτών, αναφορικά με τη μη κάλυψη του κόστους των self tests των εργαζόμενων». 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Υπουργείο Εργασίας, σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου, ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας της νόσου COVID-19, οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο self tests την εβδομάδα με δήλωσή τους στην Εργάνη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο ίδιο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι το ένα από τα δύο self tests, θα χορηγείται από τον εργοδότη, επιμεριζόμενος το κόστος του.

Όμως, όπως ενημερωνόμαστε από ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), υφίστανται ήδη, πολλές καταγγελίες από εργαζόμενους, που οι εργοδότες ζητούν από τους ίδιους να καλύψουν το κόστος, κάτι το οποίο είναι αντιδεοντολογικό και ανήθικο.

Κύριε Υπουργέ, αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί να πράξουν τα δέοντα, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση των εργαζόμενων. Η προστασία τόσο της δημόσιας υγείας, όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη σε ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Τι απαντάτε στις καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, αναφορικά με τη μη συμμόρφωση εργοδοτών, στην κάλυψη του κόστους των self tests για τους εργαζόμενους;
  • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στη διερεύνηση των συγκεκριμένων περιστατικών που έχουν καταγγελθεί;