Προς τον κο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

Θέμα: «Εκδικητική απόλυση εργαζόμενου στα Market In». 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως αναφέρει σε δημόσια ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απολύθηκε εργαζόμενος από τα Market In, διότι ζήτησε όσα προβλέπονται για τους εργαζόμενους που νοσούν από COVID-19.

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η συγκεκριμένη αλυσίδα super market, η οποία δεν είναι και η μόνη, αντί να δηλώνει ως θετικά κρούσματα, δεκάδες εργαζόμενους που νόσησαν από κορωνοϊό, και να τους εντάσσει σε καθεστώς  ασθένειας όπως προβλέπεται, τους δηλώνει ως «προληπτική καραντίνα». Στη συνέχεια απαιτεί μετά την επιστροφή τους στη δουλειά και σε χρόνο που εκείνη θα επιλέξει, να αναπληρώσουν με επιπλέον μία ώρα εργασίας ημερησίως, τις μισές από τις  μέρες που έλειπαν όπως ορίζεται εκδικητικά στην παρ.1, αρθ.15 του ο  ν.4722/2020.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα super market, εδώ και ενάμισι χρόνο είναι εκτεθειμένοι στα υγειονομικά πρωτοκόλλα-λάστιχο της εργοδοσίας, είναι εργασιακά εξουθενωμένοι, είναι αντιμέτωποι με μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία σε περίπτωση που αρρωστήσουν και χρειαστεί να πάρουν αναρρωτική άδεια και είναι αναγκασμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για διαγνωστικά τεστ και εξετάσεις. Εκτός από όλα τα παραπάνω, τώρα είναι  επιπροσθέτως αντιμέτωποι και με την απόλυση, σε περίπτωση που δεν συναινέσουν με την εργοδοτική ασυδοσία.

Αυτήν ακριβώς την ασυδοσία και εργοδοτική αυθαιρεσία, έρχεται να ενισχύσει και να επεκτείνει και ο νόμος – έκτρωμα που ψηφίστηκε στην Βουλή στις 16/06/2021, με το δήθεν προκάλυμμα της προόδου και του εκσυγχρονισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Τι απαντάτε στη δημόσια ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας;
  • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στην ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου στα Market In;