Προς τον κο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

Θέμα: «Εκδικητικές απολύσεις εργαζόμενων στην Attica Bank». 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως αναφέρει σε δημόσια ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, απολύθηκαν εργαζόμενοι από την Attica Bank, διότι δεν επέλεξαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελούσιας -υποτίθεται- εξόδου.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της Τράπεζας, προέβη στην καταγγελία της σύμβασης εργαζόμενου και στην αναστολή της σύμβασης συναδέλφου του, την ίδια στιγμή μάλιστα, που τα καταστήματα στο σύνολό τους, εμφανίζουν τεράστια κέρδη στους ισολογισμούς τους.

Κύριε Υπουργέ η βιομηχανία εξαναγκασμών σε «εθελούσια» έξοδο που υπόκεινται οι υπάλληλοι σχεδόν όλων των Τραπεζών στη χώρα, με αποκορύφωμα τα προαναφερθέντα γεγονότα στην Attica Bank, ανήκουν στην πολυεπίπεδη εργαλειοποίηση της πανδημικής νόσου COVID-19, εκ μέρους των τραπεζικών ολιγαρχών και συντελούν στην οικονομική και ηθική εξόντωση των εργαζόμενων.

Εν μέσω πανδημίας και μετά από αφόρητες πιέσεις της εκάστοτε Διοίκησης αφενός και της αδήριτης οικονομικής ανθρώπινης ανάγκης αφετέρου, η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων, υποχρεώνονται να υπογράψουν την «οικειοθελή» αποχώρησή τους από την Τράπεζα. Όσοι δεν συμμορφωθούν, εντάσσονται σε καθεστώς απόλυσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Τι απαντάτε στη δημόσια ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας;
  •  Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στην ανάκληση των απολύσεων  και συγκεκριμένα, μίας απόλυσης και μίας αναστολής, των εργαζόμενων στην Attica Bank;
  • Θα σταματήσει επιτέλους το απαράδεκτο, αντιδεοντολογικό και απάνθρωπο καθεστώς πίεσης των εργαζόμενων στις Τράπεζες, για συμμετοχή τους στα προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου;