Προς τον κο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

Θέμα: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξαφανίζει το μέρισμα των συνταξιούχων, για να στηρίξει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμισή της». 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως αναφέρει σε δημόσια ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το Υπουργείο Εργασίας επέλεξε να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, πολύ αργά το βράδυ της Παρασκευής 23/07/2021, ώστε να αποκρυφθεί όσο γίνεται η αντιασφαλιστική του υπόσταση.

Πιο συγκεκριμένα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) είχε αποκαλύψει καιρό τώρα τις προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με το ότι για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των θεσμών, που έβλεπαν τεράστιο κόστος μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό μοντέλο επικουρικής ασφάλισης (έως 78 δισ. ευρώ), έπρεπε να βρεθούν μέτρα. Κι έτσι βρέθηκε η λύση για να υπάρξει η πολυπόθητη «κρατική εγγύηση».

Στο νομοσχέδιο προστέθηκε διάταξη (άρθρο 8, παρ. στ’), που δεν υπήρχε στη δημόσια διαβούλευση. Στη διάταξη αυτή ορίζεται ξεκάθαρα ότι «πόροι του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης….». Έτσι όμως οι Έλληνες φορολογούμενοι, που εισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό, θα πληρώσουν για να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση Μητσοτάκη (Χατζηδάκη-Τσακλόγλου). Υπενθυμίζεται όμως, ότι στα κονδύλια που υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό υπέρ του Υπουργείου Εργασίας, υπάρχει  και κάτι ακόμα πιο κρίσιμο: Από τον Φεβρουάριο του 2020 έχει θεσμοθετηθεί στο «νόμο Βρούτση» (άρθρο 47 του ν.4670/2020), ότι εφεξής στον κοινωνικό προϋπολογισμό θα εγγράφεται δαπάνη 0,5% του ΑΕΠ, που χρηματοδοτείται από το κράτος και πιστώνεται στο Υπουργείο Εργασίας.

Η δαπάνη αυτή, επρόκειτο να αξιοποιηθεί ως αντικατάσταση της 13ης  σύνταξης που είχε θεσμοθετηθεί με τον ν.4611/2019 άρθρο 120  (από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος χορηγείται η 13η σύνταξη). Νόμος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε. Το ποσό αυτό ανερχόταν σε 1,1 δισ ευρώ. Βάσει νόμου (ν.4670/2020, άρθρο 47) καταργήθηκε η 13η σύνταξη, που ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο λόγος είναι ότι στο εξής θα στηρίζει ως «κρατική εγγύηση» τον τζόγο που θεσμοθετείται μέσω της επιβολής «ατομικού κουμπαρά». Συνεπώς, τα «golden boys» του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), θα καλύψουν άνετα τους μισθούς τους, το ΤΕΚΑ θα καλύψει συνολικά τις ανάγκες του, όμως οι συνταξιούχοι θα χάσουν το μέρισμά τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Τι απαντάτε στη δημόσια ανακοίνωση που εξέδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ);
  • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στην ανάκληση της κυβερνητικής διάταξης, κατά την οποία οι συνταξιούχοι θα απωλέσουν το μέρισμά τους;