Προς την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Θέμα: Διάσωση του πληγέντος από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, Πύργου «Λαχανά», στο Βαθύ Σάμου.

 Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Όπως ενημερωνόμαστε από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου στη Σάμο, υπάρχει αίτημα αναφορικά με τη διάσωση του ιστορικού Πύργου «Λαχανά» στο Βαθύ, του οποίου η ανέγερση πραγματοποιήθηκε το 1717 και επλήγη στο σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020. Μάλιστα, είναι σε ισχύ και επίσημη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, ντόπιων κατοίκων και μη.

Ο Πύργος «Λαχανά», καθώς και ο γειτονικός του «Αγά-Γιαννάκη» που ανεγέρθηκε το 1735, αποτελούν μια ενότητα μοναδικών σωζόμενων πυργόσπιτων στη Σάμο των αρχών του 18ου αιώνα. Όπως γίνεται αντιληπτό, εξαιτίας της πολύπλευρης πολιτιστικής και πολιτισμικής αξίας τους, χρήζουν αφενός, το αμέριστο και ειλικρινές ενδιαφέρον των Αρχών, κι αφετέρου, τη συνειδητοποίηση της απόλυτης νομικής ευθύνης που έχουν, απέναντι στα κηρυγμένα ως διατηρητέα μνημεία.

Όπως αναδεικνύεται, η διατήρηση της εναπομείνασας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού της Σάμου, προβάλει επιτακτική μετά το σεισμό του Οκτωβρίου 2020, που στερεί ήδη το νησί, από λαμπρά αρχιτεκτονήματα, χαρακτηριστικά της πολιτιστικής και ιστορικής του πορείας και ταυτότητας. Μάλιστα, για τους κατοίκους της Σάμου, η προστασία του Πύργου «Λαχανά», ο οποίος παραμένει μέσα στους τρεις διασωζόμενους στο νησί, θα αποτελέσει τη λαμπρότερη στιγμή και πτυχή του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων, από την Επανάσταση του 1821.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

 Θα συμβάλλετε, με άμεσο τρόπο, στις απαραίτητες ενέργειες, αναφορικά με τη διάσωση του πληγέντος από το σεισμό της 30ης  Οκτωβρίου 2020, ιστορικού Πύργου «Λαχανά», στο Βαθύ Σάμου;