Προς τον κο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Εναντίωση στη βιντεοσκόπηση των εργαζόμενων της Vodafone.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως ενημερωνόμαστε από καταγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον, υφίστανται σοβαρές ανησυχίες, αναφορικά με παραβίαση προσωπικών δεδομένων των εργαζόμενων, από πλευράς διοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του σωματείου, εργαζόμενοι σε τηλεφωνικά κέντρα, δέχονται «προτάσεις» από τους άμεσους προϊσταμένους τους (team leaders), αναφορικά με την εγκατάσταση καμερών στο σπίτι τους.

Με δικαιολογίες όπως «υπάρχουν πολλοί νέοι συνάδελφοι», ότι «δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας», ότι «θα βοηθήσει την καλύτερη επαφή», οδηγούν με έμμεσο τρόπο τους υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι τους, στην τοποθέτηση καμερών. Μάλιστα, μερικοί προϊστάμενοι φτάνουν στο σημείο να παρουσιάσουν ως δική τους πρωτοβουλία την εγκατάσταση της κάμερας, προκειμένου να γίνει ευκολότερα δεκτή, την στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι είναι πρωτοβουλία της διοίκησης της εταιρείας.

Όπως αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο, η συγκεκριμένη κατάσταση, δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Είναι εξέλιξη στο πλαίσιο όλων των αντεργατικών επιλογών που εφαρμόζει και η διοίκηση της Vodafone, αλλά και όλες οι μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να εντατικοποιήσουν την εργασία, με ολέθρια αποτελέσματα στην ψυχολογία και την επιβίωση των εργαζόμενων. Σε παρόμοιες ενέργειες, είχε προχωρήσει τον Μάρτιο του 2020, η Teleperformance καθώς και άλλες εταιρείες. Ενώ προϊστάμενοι ομάδων σε back τμήματα στη Vodafone, την ίδια περίοδο, είχαν προτείνει και προσπαθήσει χρήση αντίστοιχων οπτικοακουστικών μέσων, με παρόμοια επιχειρήματα στους συναδέλφους. Ενέργεια, που τότε προσέκρουσε στην άρνηση των συναδέλφων.

Οι νέες προσπάθειες της διοίκησης με αφορμή την πανδημία και την εκτεταμένη τηλεργασία να καθιερώσει τέτοιες μεθόδους στις ομάδες του 1399 (εταιρική εξυπηρέτηση πελατών), στο collection, σε όλη την εξυπηρέτηση μεγάλων εταιρικών πελατών (VGE, major), στο enterprise back office αλλά σε άλλα τμήματα των «μαύρων» υπερ-εντατικοποιημένων τηλεφωνικών κέντρων -που επιπλέον είναι και επιβαρυμένα με συνεχείς απολύσεις και ανακύκλωση εργαζομένων- είναι αντιδεοντολογικές, παράνομες και καταχρηστικές.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  •  Τι απαντάτε στις καταγγελίες Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον, σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων των υπαλλήλων σε τηλεφωνικά κέντρα, αναφορικά με την εγκατάσταση καμερών στο σπίτι τους;
  • Θα συμβάλλετε, σε συνεννόηση με την διοίκηση της συγκεκριμένης εταιρείας, στην παύση των ενεργειών εγκατάστασης εξοπλισμού webcams, στα σπίτια των εργαζόμενων;