Προς την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Πλήρης υποβάθμιση του Μουσείου Ζυγομαλά, στην περιοχή του Αυλώνα.

 Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Όπως πληροφορούμαστε από πληθώρα έντυπων και διαδικτυακών δημοσιευμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού προβαίνει σε διαδικασία υποβίβασης του Μουσείου Ζυγομαλά και απορρόφησής του από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ).

Η πολιτιστική και ιστορική αξία του συγκεκριμένου Μουσείου, είναι ανεκτίμητη. Είναι λαογραφικό μουσείο το οποίο ιδρύθηκε το 1937 από την Λουκία Ζυγομαλά, βρίσκεται στον Αυλώνα Αττικής  και η εξοχική κατοικία της οικογένειας, αποτελούσε τον χώρο του μουσείου. Μετά τον θάνατο της Λουκίας Ζυγομαλά, το μουσείο περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού κράτους σύμφωνα με τη διαθήκη της, και ανά περιόδους, ήταν ανοικτό για το κοινό. Η πλήρης επαναλειτουργία του μουσείου, έγινε κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990, με την διεύθυνση του μουσείου να αναλαμβάνεται από επιτροπή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Η συλλογή κεντημάτων που διαθέτει, θεωρείται ιδιαίτερης αξίας, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα της κεντητικής παράδοσης της Αττικής και Βοιωτίας, βραβεύτηκε στη 13η Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1925 με 2 χρυσά βραβεία και είναι ένα σημαντικό δείγμα της ελληνικής παράδοσης του 20ου αιώνα.

Η ψήφιση του Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού στις 10 Δεκεμβρίου 2020, με το οποίο εμπορευματοποιείται το σύνολο του αρχαιολογικού αλλά και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, αποτελεί δυσμενή εξέλιξη για την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά και οι συνέπειές του θα επηρεάσουν και το Μουσείο Ζυγομαλά. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το άρθρο 57 (άρθρο 46 μετά την ψήφιση), ενέκρινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Μουσείου Ζυγομαλά με το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και η απόσυρση των παραγράφου 2 και 3, αποτελεί ελιγμό, ο οποίος ουσιαστικά δεν αποτρέπει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης.

Η απόφαση αυτή, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας η οποία ζητάει να διασφαλιστεί η παραμονή του μουσείου στην εποπτεία του Υπουργείου, χωρίς να απορροφηθεί από το ΜΝΕΠ. Η περιοχή του Αυλώνα, συνεπώς, θα στερηθεί ένα σημαντικό πολιτιστικό αγαθό, ενώ παράλληλα, αλλοιώνεται ριζικά ο χαρακτήρας του Ιδρύματος Ζυγομαλά, ενάντια στη θέληση της ιδρύτριάς του, Λουκίας Ζυγομαλά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

 

  • Πώς προτίθεστε να επιλύσετε το ζήτημα του υποβιβασμού του Μουσείου Ζυγομαλά και της απορρόφησής του από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, διαδικασία η οποία προσβάλλει το πολιτιστικό αίσθημα των κατοίκων του Αυλώνα και ολόκληρης της Ανατολικής Αττικής, και βεβηλώνει αξιακά την μνήμη την ιδρύτριάς του, Λουκίας Ζυγομαλά;