Προς τον κο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Θέμα: «Επιστολή των κατοίκων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αναφορικά με την προστασία χώρων πρασίνου της περιοχής» 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως ενημερωνόμαστε από επιστολή που δημοσίευσε το «Δίκτυο Κατοίκων Ντράφι», υφίσταται σημαντικό ζήτημα, αναφορικά με την καταστροφή πολλών δέντρων της περιοχής, από τον οργανισμό thaumetopoea pityocampa.

Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της περιοχής του Ντραφίου, έχουν παρατηρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, την εξάπλωση του συγκεκριμένου υποείδους κάμπιας πάνω στα δέντρα της περιοχής και πιο συγκεκριμένα πάνω σε πεύκα, έλατα, κέδρους και άλλα κυπαρισσοειδή. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των πεύκων, αλλά και μια επικίνδυνη αλλεργιογόνο πηγή, για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα.

Τα συγκεκριμένα είδη κάμπιας, κάνουν φωλιές μέσα σε ένα κουκούλι, πολλαπλασιάζονται και μετά τρέφονται από την βλάστηση των δέντρων. Αυτό έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές συνέπειες, αφού ολόκληρες δεντρόφυτες περιοχές, καταστρέφονται ολοσχερώς. Τέτοια σημάδια ολικής καταστροφής, υπάρχουν απέναντι απ’ το νεκροταφείο Πεντέλης, όπως και σε όλο το Πεντελικό όρος, από τα Μελίσσια έως την Πολιτεία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός: 

  • Τι απαντάτε αναφορικά με την επιστολή που δημοσίευσε το «Δίκτυο Κατοίκων Ντράφι»;
  • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στην ενδελεχή διερεύνηση και επίλυση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος, για το μικροπεριβάλλον της συγκεκριμένης περιοχής;