Προς τον κο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Θέμα: «Όχι στην κατάργηση του δρομολογίου Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ». 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως ενημερωνόμαστε από έγγραφη διαμαρτυρία του «Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων», με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γνωστοποιεί ότι καταργεί τις ανταποκρίσεις με τρένο στον σταθμό του Παλαιοφαρσάλλου και την αντικατάστασή τους με δρομολόγηση λεωφορείου.

Αυτή, βεβαίως, είναι η φυσική κατάληξη μιας μεθοδευμένης πολιτικής της εταιρίας, με στόχο την υποβάθμιση της συγκοινωνίας και την πλήρη εγκατάλειψη της γραμμής της δυτικής Θεσσαλίας με την ανοχή της πολιτείας. Προηγήθηκαν, σαφώς, η κατάργηση των απευθείας πρωινών δρομολογίων με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη  και η μεγάλη αύξηση των τιμών στα εισιτήρια, ώστε να γίνει εφικτός ο μηδενισμός της επιβατικής κίνησης.

Και όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, την περίοδο που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξακολουθεί να επιδοτείται από το ελληνικό κράτος με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υποτίθεται για τις άγονες γραμμές της περιφέρειας, και έχει εισπράξει, ως τώρα, συνολικό ποσό πολλαπλάσιο αυτού το οποίο πλήρωσαν  οι νέοι ιδιοκτήτες για την εξαγορά της. Φέτος, μάλιστα, η Ευρώπη γιορτάζει το έτος σιδηροδρόμων, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα ο σιδηρόδρομος καταργείται με την εγκατάλειψη ανακαινισμένων γραμμών, όπως αυτή της δυτικής Θεσσαλίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Τι απαντάτε στην έγγραφη διαμαρτυρία που εξέδωσε ο «Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων»;
  • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στην ανάκληση της απόφασης για κατάργηση των ανταποκρίσεων με τρένο, από τον σταθμό του Παλαιοφάρσαλου προς την Καλαμπάκα;
  • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στην επαναδρομολόγηση των απευθείας πρωινών τρένων, τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς την Θεσσαλονίκη;