Προς: τον Υπουργό Οικονομικών

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

Θέμα: Επαναλειτουργία της πλατφόρμας της Α.Α.Δ.Ε. για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

 

Πληροφορούμαστε από επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) ότι ενώ η 28η Απριλίου 2020 ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων (ύψους 800 Ευρώ) που αντιστοιχούσε στο διάστημα 17 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου 2020, υπήρξαν διάφορα ζητήματα που δεν επέτρεψαν τη χρήση της πλατφόρμας από όλους.

Αναφέρουμε ενδεικτικά την πληθώρα των νομοθετημάτων, των ερμηνευτικών διατάξεων, των αιτήσεων σε πολλαπλές πλατφόρμες με ασφυκτικές προθεσμίες, συμπεριλαμβανομένων και αργιών και σαββατοκύριακων, και των μη-αναβαλλόμενων τακτικών δηλωτικών υποχρεώσεων της περιόδου αυτής σε ένα περιβάλλον με κλειστές επιχειρήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας όπου το έργο των Λογιστών-Φοροτεχνικών κατέστη ακόμα πιο δυσχερές. Σημειωτέον ότι ειδικά στις περιπτώσεις για επιχειρήσεις από 6 έως 20 άτομα, η πλατφόρμα έμεινε ουσιαστικά ανοιχτή για μιάμιση μόνο μέρα. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί η μη ορθή ενημέρωση και η χαώδης περιπλοκότητα της περιόδου αυτής που απέτρεψε την καθαρότητα του νου, έχοντας ως αποτέλεσμα περιπτώσεις όπως εκ παραδρομής να μη γίνει η αίτηση για κάποιες επιχειρήσεις ή περιπτώσεις που δεν έγινε εκ νέου αίτηση λόγω του ότι θεωρήθηκε ότι αρκούσε η αίτηση που είχε γίνει ήδη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή ότι καταγράφοντας το IBAN έχει προχωρήσει η αίτηση. Υπάρχουν ακόμη άτομα τα οποία είναι σίγουρα ότι έχουν κάνει την αίτηση, αλλά μπαίνοντας μετά στο σύστημα διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει αίτηση και λόγω του ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει εκτύπωση κάποιας βεβαίωσης δεν μπορούν να το αποδείξουν αυτό.

Κατόπιν των ανωτέρω:

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

Τι προτίθενται να κάνουν για να μην μείνει κανένας δικαιούχος έξω από τα μέτρα λόγω ανθρώπινου λάθους. Για να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν να αιτηθούν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι αυτής της αποζημίωσης, για να μπορέσουν να καλύψουν έστω κάποια από τα βασικά τους έξοδα.

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Μαρία Απατζίδη