Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Συνεχίζεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των Αναπληρωτών.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Όπως ενημερωνόμαστε από ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου, έφτασε η χρονική περίοδος λήξης των συμβάσεων αναπληρωτών, με τρίμηνης διάρκειας άδεια, λόγω COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν από τα μέσα της σχολικής χρονιάς και με τα σχολεία να είναι μόνο λίγες μέρες ανοιχτά, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που διαρκώς βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπηρετούν στην τωρινή θέση τους, αν η άδεια λόγω COVID-19 δεν είναι σε ισχύ και έχει μετατραπεί σε άδεια κύησης ή κάποιο άλλο είδος άδειας. Μάλιστα, είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν, όχι απλώς σε κάποιο άλλο σχολείο, αλλά κατά περίπτωση και σε άλλο νησί ή ακόμη χειρότερα να απολυθούν, την στιγμή που το εκπαιδευτικό κενό συνεχίζει να υφίσταται και το σχολικό Τμήμα να παραμένει χωρίς δάσκαλο.

Όμως, τα δεινά αυτής της κατάστασης, δεν αφορούν μόνο σε ζητήματα εργασιακά, αλλά και σε παιδαγωγικά. Συγκεκριμένα, μέσα στη δίνη αυτής της περιπετειώδους σχολικής χρονιάς, οι μαθητές αλλάζουν συνεχώς εκπαιδευτικούς, περιμένοντας την επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, χωρίς να τους υπολογίζει πραγματικά κανείς. Είναι καταφανές, ότι για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, είναι προτιμότερο οι μαθητές να μείνουν χωρίς δάσκαλο και να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες από τα περισσεύματα των ωρών των υπόλοιπων εκπαιδευτικών, από το να παραμείνει ο δάσκαλός τους στη θέση του για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς, συνεχίζοντας να καλύπτει το υπάρχον κενό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

  •  Πώς προτίθεστε να επιλύσετε, τα παιδαγωγικής και εργασιακής αξίας, ζητήματα, που θέτει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου;
  • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο στην τροποποίηση της σύμβασης αναπληρωτών, με τρίμηνης διάρκειας άδεια COVID-19, ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, όπως όλων των άλλων αναπληρωτών εκπαιδευτικών;