Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον κο Υπουργό Υγείας

Θέμα: Καταγγελία εκπαιδευτικών σωματείων Σάμου, για την αναγκαιότητα άμεσης λήψης επιπρόσθετων μέτρων υγειονομικής προστασίας στις τοπικές σχολικές μονάδες.

Αξιότιμη κα Υπουργέ και αξιότιμε κε Υπουργέ,

Όπως ενημερωνόμαστε από ανακοινώσεις του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και της ΕΛΜΕ Σάμου, μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει, υπάρχει αναγκαιότητα να ληφθούν επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα, καθώς η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, αλλά και των υπόλοιπων κατοίκων του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, από την έναρξη της τρέχουσαw σχολικής χρονιάς, τόσο η ΕΛΜΕ όσο και ο ΣΕΠΕ, έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα της υγειονομικής πρόληψης μέσα στα σχολεία, με πρακτικά εφαρμόσιμες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Όμως, το ΥΠΑΙΘ περιορίστηκε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε απλές οδηγίες τύπου αερισμού των αιθουσών και τήρησης αποστάσεων, μέτρα τα οποία δεν επαρκούν. Δεν προέβη σε καμία ενέργεια, είτε αναφορικά με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, είτε καθαριότητας από εξειδικευμένο προσωπικό σε όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, είτε  αραίωσης του αριθμού μαθητών που μετακινούνται σε περισσότερα μέσα μεταφοράς, κάτι  που θα εξασφάλιζε σε μεγαλύτερο ποσοστό, τον περιορισμό εμφάνισης καθώς και τη διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων.

Κυρία και κύριε Υπουργοί, όπως γίνεται αντιληπτό, μετά από τα πρόσφατα κρούσματα που προέκυψαν σε σχολικές μονάδες του νησιού της Σάμου, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων σχετικά με την έκταση της διασποράς, που είναι πολύ πιθανό να υφίσταται. Άλλωστε, πολλές οικογένειες έχουν παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και που μεταφέρονται καθημερινά από διαφορετικές χωροταξικές περιοχές με λεωφορεία και ταξί λόγω ειδικών συνθηκών, όπως επίσης λαμβάνει χώρα καθημερινά, διαρκής μεταφορά εκπαιδευτικών σε πολλές και διαφορετικές σχολικές μονάδες εντός του νησιού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

                                          Ερωτώνται οι Υπουργοί:

 

  • Τι απαντάτε αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και της ΕΛΜΕ Σάμου, σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στο νησί;
  • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, σε πλήρη και ουσιαστική απολύμανση όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, ανεξαιρέτως;
  • Θα προχωρήσετε σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, έως ότου γίνει η απαραίτητη ιχνηλάτηση επαφών, προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε περαιτέρω μετάδοση;