Προς τον κο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: «Οξυμένα προβλήματα για τους συκοπαραγωγούς στο Μαρκόπουλο». 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως πληροφορούμαστε από ενημερωτικά άρθρα του διαδικτυακού ιστότοπου www.notioanatolika.gr, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που σημάδεψαν τους τελευταίους δύο μήνες το νομό Αττικής, έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στους παραγωγούς των ονομαστών σύκων Μαρκοπούλου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Η δεινή κατάσταση οφείλεται, αφενός, στη χιονόπτωση της 15ης Φεβρουαρίου κι αφετέρου, στους παγετούς της 26ης Μαρτίου και της 3ης  Απριλίου. Τα δένδρα υπέστησαν σοβαρές φθορές, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός για την παραγωγή του 2021, όταν μάλιστα στη συντριπτική πλειονότητά της, προορίζεται για τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Κύριε Υπουργέ, ενώ οι συκοπαραγωγοί ανέμεναν την αυτονόητη βοήθεια της πολιτείας και παρά το γεγονός ότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ διενήργησαν αυτοψία καταγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής, έγινε γνωστό από τον ασφαλιστικό οργανισμό των αγροτών, ότι δεν θα δοθεί καμία αποζημίωση, αφού το χιόνι και ο παγετός δεν επηρέασαν την καρποφορία.

Προς πληροφόρηση και για να εμπεδώσετε το  μέγεθος της οικονομικής καταστροφής και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, στην περιοχή του Μαρκοπούλου υπάρχουν περίπου 150-180 παραγωγοί που καλλιεργούν περίπου 5.000 στρέμματα και υπολογίζεται ότι παράγονται συνολικά 1.500 τόνοι νωπών σύκων το χρόνο, ποικιλίας βασιλικών και μαύρων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός: 

  • Τι απαντάτε αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συκοπαραγωγοί του Μαρκόπουλου;
  • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο, στην οικονομική τους αποζημίωση, η οποία καθίσταται παραπάνω από αναγκαία, μέσα στις συνθήκες πανδημίας που διανύουμε;