Προς τον κο Υπουργό Εσωτερικών 

Θέμα: Να χαρακτηριστεί το χωριό Λυκούρια Καλαβρύτων, ως «Μαρτυρικό». 

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Όπως ενημερωνόμαστε από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου του Νομού Αχαΐας, υφίσταται κοινωνική και ιστορική αναγκαιότητα, αναφορικά με τον επίσημο χαρακτηρισμό του χωριού Λυκούρια Καλαβρύτων, ως «Μαρτυρικό».

Η τοπική κοινωνία, έχει θέσει ως σημαντικό στόχο και σκοπό την εκπλήρωση του μεγάλου ηθικού χρέους, αναφορικά με τη διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης του τόπου τους, μέσα από την οφειλόμενη ανάδειξη και αναγνώριση της πυρπόλησης του χωριού Λυκουριά, από τους Γερμανούς στις 20 Ιουλίου 1944 και της θυσίας των δώδεκα εκτελεσθέντων συγχωριανών τους, από τα στρατεύματα κατοχής, την ίδια ημέρα.

Κύριε Υπουργέ, διανύοντας αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας κι ενώ οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, οικοδομούν την αποξένωση και τη λήθη της μέσης κοινωνικής συνείδησης, αναφορικά με πολύπλευρα γεγονότα της Γενικής και Τοπικής Ιστορίας, χρήζει ηθικής και ιστορικής αναγκαιότητας, η πολυεπίπεδη ανάδειξη τόπων, οι οποίοι έχουν υποφέρει και αφαιμαχθεί από τον γερμανικό και ιταλικό ζυγό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παρατεθέντα στοιχεία,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Θα προβείτε με άμεσο τρόπο σε έναρξη των διαδικασιών, ώστε να αναδειχθεί το χωριό Λυκούρια Καλαβρύτων, ως «Μαρτυρικό»;