Επτά χρόνια πέρασαν από εκείνο το βράδυ, που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός στη γειτονιά του στο Κερατσίνι, από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ο αντιφασίστας μουσικός, Παύλος Φύσσας, γνωστός ως Killah P με την σύντροφο και την παρέα του παρακολουθούσε έναν αγώνα ποδοσφαίρου σε καφετέρια στο Κερατσίνι. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, θα άφηνε την τελευταία του πνοή μαχαιρωμένος από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά, συνεπικουρούμενο από ομοϊδεάτες και “συναγωνιστές”.

Το γεγονός της δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού, πυροδοτεί κύμα οργής στην κοινωνία αλλά και την αντίδραση των αρχών. Την επομένη της δολοφονίας διοργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις συμπαράστασης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Ο Παύλος Φύσσας, ο Killah P, δεν πέθανε “για το ποδόσφαιρο” όπως βιάστηκαν να μεταδώσουν κάποιοι το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου. Δολοφονήθηκε για τα πιστεύω του, για τις ιδέες του, για όσα πρέσβευε με τους καθημερινούς του αγώνες. Ήταν εκείνος που οργάνωνε αντιφασιστικά χιπ χοπ φεστιβάλ στις γειτονιές του Πειραιά, ήταν ένας από εκείνους που φώναζαν και προειδοποιούσαν για το κακό που αναδυόταν, ήταν ένας από τους λίγους που δεν δίστασε να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στο Κτήνος”.

Και ήταν ο θάνατός του που κατέδειξε την μεγάλη αυτή παθογένεια, αυτό το Κτήνος, που η ελληνική κοινωνία, με σαφείς ευθύνες του κράτους και των κυβερνήσεων, εξέθρεψε και άφησε να γιγαντωθεί, για να βρεθεί (όχι και τόσο) ξαφνικά απέναντί της.

Ευτυχώς ο κόσμος δεν ξεχνά (τουλάχιστον όχι ακόμα) τους μάρτυρες. Διότι, τελικά, ο νεαρός μουσικός έγινε το σύμβολο μίας γενιάς που προσπαθεί με γυμνά χέρια να παλέψει ενάντια σε μαχαίρια. Μίας φουρνιάς ανθρώπων που είδαν δίπλα τους να γιγαντώνεται το θηρίο του ναζισμού για άλλη μία φορά. Όχι, μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις· σε τέτοιον βαθμό ώστε να φτάσει μέχρι τη Βουλή αλλά κυρίως να μολύνει κάθε πιθανή και απίθανη γειτονιά, κάθε εργασιακό χώρο, κάθε πλατεία και κάθε γήπεδο.

Πεντέμισι χρόνια από την έναρξη της δίκης, η ώρα της κρίσης για τη Χρυσή Αυγή έχει φτάσει. Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 7 Οκτωβρίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την απόφασή του για τους 69 κατηγορουμένους.

Στις 18 Σεπτέμβρη και στις 7 Οκτώβρη στέλνουμε ένα δυνατό και καθαρό μήνυμα. Οι ναζί στη φυλακή. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία ελεύθερη, όπου κάθε ζωή είναι ιερή και οι άνθρωποι είναι ίσοι ανεξάρτητα από το χρώμα που έχει το δέρμα τους, από την καταγωγή τους ή την σεξουαλική τους προτίμηση. Είμαστε όλοι και όλες διαφορετικοί είμαστε όλοι και όλες ίσοι και θέλουμε να περπατάμε με ασφάλεια στον δρόμο χωρίς τον φόβο του ρατσιστή και του φασίστα.