Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 5-5-2020 η Διαδικτυακή Συνάντηση του ΜέΡΑ25 στην Ανατολική Αττική, την οποία παρακολούθησε πλήθος μελών και φίλων του κόμματος. Στη Συνάντηση έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και οι βουλευτές Γεώργιος Λογιάδης και Μαρία Απατζίδη.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την Ανατολική Αττική και να σχολιάσουν τις εξελίξεις σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, καταθέτοντας τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα.

Στην παρέμβασή του ο  Γιάνης Βαρουφάκης, τοποθετήθηκε επί όλων των επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν τη χώρα, περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τις δυσάρεστες προοπτικές και το ζοφερό  μέλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες. Τόνισε ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση της χρεοδουλοπαροικίας. Έχουμε ένα νέο φάντασμα, το φάντασμα του 5ου μνημονίου που πλανάται πάνω από τη χώρα.

Ξεκινάμε έναν ανένδοτο αγώνα με μια διακήρυξη που θα καλεί σε μία συστράτευση 7 σημείων

  1. Δημόσιο χρέος, βέτο σε κάθε Γιούρογκρουπ. Μέχρι αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους και ευρωομόλογο.
  2. Κόκκινα δάνεια. Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης και Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών. Τέλος στον «Ηρακλή». Να πάνε όλα τα κόκκινα χρέη στην εταιρεία. Μέχρι να ξαναρχίσει η ανάκαμψη.
  3. Τράπεζες και σύστημα πληρωμών. Οι ελληνικές τράπεζες πτώχευσαν και πάλι με τον κορονοϊό. Και θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση. Αυτή τη φορά αν δοθεί κρατικό χρήμα, θα υπάρχει έλεγχος. Δημόσιο σύστημα δωρεάν ηλεκτρονικών συναλλαγών χωρίς διαμεσολάβηση τραπεζών.
  4. Αξιοπρεπές βασικό εισόδημα για όλους. Και συλλογικές συμβάσεις.
  5. Άμεση κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων. Και βαθιά κουρέματα.
  6. Τέλος στις εξορύξεις.
  7. Άμεση κατάργηση κλειστών κέντρων για τους μετανάστες.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήραν μέλη και φίλοι του κόμματος, κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής οι οποίοι ανέφεραν τους προβληματισμούς τους και την ανησυχία τους για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική, καθώς και τις προτάσεις και τις εκτιμήσεις τους για το τι θα πρέπει να γίνει.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το ζήτημα με τα αδέσποτα που ταλαιπωρεί όχι μόνο την περιοχή αλλά και όλη τη χώρα. Τονίστηκε επίσης το θέμα της κατάργησης της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, κάτι που είναι εντελώς ανεπίτρεπτο και καταδικαστέο. Η εγκληματικότητα που μαστίζει πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής και η ελλιπής αστυνόμευση ήταν ένα από τα θέματα, το οποίο αναφέρθηκε και σχολιάστηκε από πολλούς συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της έλλειψης επαρκών μέσων μαζικής μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που αναδεικνύει την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου σε θέμα πρωταρχικής σημασίας.

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για προστασία και ανάδειξη του πολιτισμικού   και φυσικού τοπίου με ζώνες οικιστικού ελέγχου, προστασία των δασών και ανάδειξη των μνημείων και των χώρων φυσικού κάλλους με δράσεις και εκδηλώσεις.

Στην τοποθέτησή της η Μαρία Απατζίδη ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα αδέσποτα, ενώ τόνισε ότι το θέμα των μέσων μεταφοράς είναι πολύ σημαντικό και θα επιμείνουμε πολύ πάνω σε αυτό. Υπογράμμισε επίσης το πρόβλημα της ασφάλειας, ιδιαίτερα στην περιοχή των Αχαρνών, το οποίο έχει αναδειχθεί με μια σειρά ερωτήσεων στο κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι κάθε περιοχή έχει τις δικές της ανάγκες και πως όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη δευτερολογία του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ελεύθερες παραλίες, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον, όπως χρήση πλωτών ανεμογεννητριών και για διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ δεν θα είναι βιώσιμη αν ακολουθήσει την ίδια κοντόφθαλμη πολιτική. Το ΜέΡΑ25 προτείνει συνεχώς λύσεις για τη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζεται και για την επόμενη ημέρα, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταστεί οριστικά μη βιώσιμη.