Ο απόδημος ελληνισμός και τα προβλήματά του συχνά αποτελούν πεδίο συζήτησης, αν όχι μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα που έχει έμπρακτα αποδείξει το πραγματικό του ενδιαφέρον για τους Έλληνες του εξωτερικού, τόσο μέσα από τις παρεμβάσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και μέσα από ενδοκομματικές και ενδοκινηματικές διαδικασίες. Στόχος μας είναι η μετανάστευση να αποτελεί επιλογή και όχι ανάγκη! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η θεματική ομάδα “Brain Drain” του ΜέΡΑ25 οργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση με την βουλευτή Μαρία Απατζίδη.

Συζητήσαμε διεξοδικά τα θέματα του απόδημου Ελληνισμού, από τις νομοθετικές προτάσεις του ΜέΡΑ25, την επικαιρότητα σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο αναφοράς στους Έλληνες του εξωτερικού.

Ξεκαθαρίσαμε ότι οι θέσεις μας δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, ψηφοθηρικές. Ως βαθιά δημοκράτες, πιστεύουμε στο δικαίωμα όχι μόνο του “εκλέγειν” αλλά και του “εκλέγεσθαι”. Αυτό θεωρούμε ότι αποτελεί ειδοποιός διαφορά με την νομοθεσία που ισχύει και προβλέπει εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, αλλά υποψηφίους μόνο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Επίσης, η διασύνδεση της εκλογικής διαδικασίας με την φορολογική δήλωση είναι κάτι αντίθετο με τις θέσεις του ΜέΡΑ25. Μάλιστα, η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές, προβλέπει και την ψήφο Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, με απλή υπεύθυνη δήλωση, χωρίς να δικαιολογούν γιατί βρίσκονται εκτός Ελλάδας, η οποία θα προσμετρηθεί στην εκλογική περιφέρεια, όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Έμπρακτα αποδομήσαμε το αφήγημα ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δε γνωρίζουν και δεν νοιάζονται για τα καθημερινά προβλήματα όσων ζουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, όχι μόνο συζητήσαμε για την εφαρμογή δημοκρατικών διαδικασιών για τους Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά και για την εφαρμογή των ίδιων διαδικασιών σε άτομα που βρίσκονται ως μετανάστες στην Ελλάδα, δουλεύουν και συνεισφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Το ΜέΡΑ25 είναι αναπόσπαστο κομμάτι του DiEM25. Ο διεθνής χαρακτήρας του αποτελεί μήνυμα πως, όχι μόνο δεν αρνούμαστε, αλλά επιζητούμε το διεθνή χαρακτήρα διαδικασιών, κομμάτων, και της δημοκρατίας. Θέλουμε να είμαστε ένα κίνημα και ένα κόμμα αρχών, που να ψηφίζει και να ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα των αποδήμων.

Ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά τη Μαρία Απατζίδη, καθώς και τον βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη για τον σύντομο χαιρετισμό, και τα μέλη της Ομάδας Βάσης Βρετανίας που παρευρέθηκαν στη συνάντηση και προσέφεραν στη συζήτηση