Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας τις πολιτικές ορμπανοποίησης της χώρας και με επίκληση στην “κυβερνησιμότητα” στρέφεται για άλλη μια φορά ενάντια στη δημοκρατία και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας στη πλειοψηφία του το στηρίζει!
Το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση αντιμετωπίζει τη δημοκρατία ως ένα εμπόδιο στην εξουσία της κυβέρνησης και στοχεύει στη μείωση της πολυφωνίας και της επαφής με την κοινωνία, προτάσσει ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης με τα δημοτικά συμβούλια θα έχουν έναν καθαρά διακοσμητικό και διεκπεραιωτικό ρόλο.
Η προτεινόμενη “μεταρρύθμιση” οδηγεί στην εκλογή Δημάρχου με ποσοστό 43% και παράλληλα εξασφαλίζει πως η πρώτη δύναμη κατέχει τουλάχιστον το 60% των εδρών ανεξάρτητα από το ποσοστό της. Μάλιστα την ίδια στιγμή εισάγει ως εκλογικό όριο το 3%, το οποίο σημαίνει πως στον βωμό της “κυβερνησιμότητας” ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος δεν θα εκπροσωπείται, με τον χώρο της ευρύτερης αριστεράς να βάλλεται περισσότερο.
Επίσης, η μείωση της ποσόστωσης των φύλων στο 33%, η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, αλλά και η υποχρεωτική δήλωση των συνδυασμών σχεδόν τέσσερις ολόκληρους μήνες πριν από τις εκλογές δείχνουν τη στόχευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: η τοπική αυτοδιοίκηση να αποτελεί ένα κλειστό κλαμπ κομματικών στελεχών και να μην είναι ανοιχτή στην κοινωνία και στη συμμετοχή των πολιτών.
Τέλος, οι προτεινόμενες αλλαγές στις κοινότητες δεν θα μπορούσαν να βρίσκουν σύμφωνο κανέναν δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη, καθώς με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης και του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου χάνεται πλέον κάθε επαφή της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κοινωνία και συνάμα καταργείται κάθε έννοια αυτοδιοίκησης και συμμετοχής. Αποτέλεσμα αυτού να καταργείται το κοινοτικό συμβούλιο Θρακομακεδόνων την ίδια στιγμή που η πιθανότητα δημιουργίας Κοινοτικού Συμβουλίου Ολυμπιακού Χωριού, που έχει ψηφιστεί από προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, εξανεμίζεται.
Το ΜέΡΑ25 αντιτάσσεται σε αυτό το κραυγαλέο πρόσθετο χτύπημα στην αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία. Απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, προτείνουμε ένα εκλογικό σύστημα απλής ανόθευτης αναλογικής, χωρίς εκλογικό όριο, στο οποίο ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται από το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα.
Ως Οργάνωση Βάσης Αχαρνών του ΜέΡΑ25 καλούμε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να μην υποκύψουν στις κυβερνητικές πιέσεις και να αντιταχθούν σε αυτό το νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τη Δημοκρατία! Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης είναι η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η απαξίωση του ρόλου της, όχι η δημοκρατία.
ΟΒ ΑΧΑΡΝΩΝ ΜεΡΑ25